Metulji

 
JANUAR 2020
Ta mesec smo za raziskovanje uporabili magnete. Preizkušali smo na kakšne in na katere materiale se primejo, na katere ne (ugotovili smo, da so ˝prijatelji˝ s kovino). Privlačnost smo
 preverjali v igralnici, v avli, na hodnikih in tudi na igrišču. Obiskala nas je psička Luna s svojo vodnico. Izvedeli smo kaj moramo narediti, če srečamo spuščenega psa. Luna je otrokom pustila, da jo počešejo, obrišejo z brisačo, peljejo na sprehod in celo umijejo zobe s pravo zobno ščetko. Poleg vsega so se otroci naučili pravilno pobirati kakce (v igralnici glinene) in prav vsi so ji dali priboljšek. Na začetku so bili otroci nekoliko zadržani, na koncu pa so Luno popolnoma sprejeli in izgubili strah pred velikim črnim kužkom. Seveda smo veliko časa prebili na prostem. Proti koncu meseca januarja je kar nekaj otrok zbolelo, a verjamemo, da bomo mesec februar začeli v večjem številu.
 
DECEMBER 2019
 
Praznični dnevi znajo biti kar naporni, a nadvse zanimivi. Na začetku meseca decembra nas je obiskal Miklavž. Nismo ga videli, a smo ugotovili, da še vedno ne zna piti mleka (ga polije) in jesti piškotov (je pusti drobtine v igralnici). Končno smo dočakali sneg, ki je zdržal točno en dan. Imeli smo tudi DAN ZMEŠNJAV. V vsaki igralnici starega dela se je nekaj dogajalo. V Pikah smo izdelovali ogromnega snežaka, v igralnici Medvedov smo se plazili pod in med elastičnimi ovirami, v igralnici Žabic smo izdelovali velike piškote iz lepila, v igralnici Petelinov smo prisluhnili zgodbici in v igralnici Metuljev preizkušali gnetljivost brivske pene. Obiskal nas je tudi Božiček, ki nam je darila pustil v igralnici. Zložil jih je v obliki srčka. Da pa nismo aktivno sodelovali samo mi, so nam starši skupine Metuljev pripravili presenečenje. Neko popoldne so nas povabili v avlo enote Gobica in nam odlično odigrali dramatizacijo ˝Bobek in barčica˝ . S svojim zanimivim plesnim nastopom, sta nam Brin in Tinkara z osmimi latinsko ameriškimi in standardnimi plesi pričarala lepo plesno dopoldne. Praznični mesec smo zaključili s predprazničnim plesom, otroškim šampanjcem in mini torticami.
 
NOVEMBER 2019
 
Po krompirjevih počitnicah so se otroci v vrtec vrnili spočiti in polni energije. Skoraj vsak dan smo prebili vsaj 15 minut na prostem. V igralnici in avli smo se igrali, telovadili in se preizkušali v spretnostih igre v paru. Pri tem smo ˝trenirali˝ prilagajanje, pomoč in strpnost. Veliko smo se pogovarjali o družinah, preštevali smo koliko je bratcev in sestric, koliko je vseh otrok v vseh Metuljevih družinah skupaj. Ugotavljali smo, katera družina je najštevilčnejša in katera ima najmanj članov. Sprehodili smo se do bivališč 11 Metuljev, ostale bomo obiskali predvidoma v začetku leta 2020. Za praznično tržnico smo poslikali glinene lončke, v vrečke spakirali zemljo in pšenico, vse lepo dekorirali in dodali navodila za sejanje Božičnega žita. Velikokrat smo igralnico popolnoma spremenili in vse (tudi pohištvo) uporabili za igro.
 
Otroci iz skupine Metuljev so šolsko leto začeli v isti igralnici kot lani. Spremembi sta bili dve: pridružilo se nam je šest otrok in oprema v igralnici je čisto nova. V september smo zakorakali polni energije in idej. Lepo vreme smo izkoristili za gibanje na prostem, sprehode na Gobavico po različnih urejenih in neurejenih poteh, odpravili smo se do Bajerja (in to peš), vozili smo se s skiroji, s kolesi ali poganjalčki, sodelovali smo v štafetnih igrah na velikem igrišču, čofotali smo po lužah, se odpravili na obisk k Barbari v knjižnico, telovadili v avli (tudi s stoli) in še kaj bi se našlo. Da bi starši videli kako zgleda delček naše telovadbe, jih je Ksenija dobro razgibala pred roditeljskim sestankom. Ker pa nam ni vseeno za naše okolje, smo se aktivno vključili v projekt Trajnostne mobilnosti in dva tedna hodili v vrtec na čimbolj trajnostni način (ne z avtom). Naši zajčki so postali skoraj beli.